fredag 4 oktober 2013

Det här med att hitta något som ger framtidstro
Vi sliter just nu som mest med analysarbetet till vår uppsats. Jobbet är fantastiskt roligt, det är ju nu det börjar hända någonting liksom, men samtidigt är det nog så knöligt och motigt vissa dagar. Men mest av allt är det väldigt inspirerande. Vi har intervjuat sju stycken skolsköterskor som jobbar på högstadieskolor om deras upplevelser och erfarenheter av att möta ungdomar med psykisk ohälsa. Ett mycket intressant och angeläget ämne då det faktiskt verkar vara så att den psykiska ohälsan ökar hos ungdomar, precis som den gör hos resten av befolkningen. 

Det är klart att det på många sätt är ett tungt ämne, men när vi nu sitter och analyserar intervjuerna så är det verkligen inte så att vi blir nedslagna i första hand utan faktiskt precis tvärtom. För samtliga sju skolsköterskor vittnar inte bara om hur vanligt psykisk ohälsa är hos ungdomar, de pratar även om hur mycket de faktiskt har möjlighet att hjälpa de ungdomar som inte mår väl med. Hur mycket elevhälsoteamet på skolorna faktiskt kan göra. Hur mycket de gör, även om resurserna förstås är för knappa många gånger. De pratar om hur härliga ungdomarna är och hur ofantligt viktigt, meningsfullt och berikande deras yrke är. 

Och det tycker jag är helt fantastiskt. För nog var jag beredd på att ämnet skulle vara betydligt tyngre än så. Jag var beredd på tung arbetsbelastning och uppgivenhet och istället fick jag hopp, framtidstro och en jädra massa kärlek. Kärlek till de fina ungdomar som i framtiden skall bygga vårat samhälle tillsammans med oss. Och det fyller mig med hopp!

Gissa vad jag vill bli när jag blir stor? :)

/Anna

5 kommentarer:

 1. Skolsköterskorna är verkligen hur viktiga som helst. Så många elever som får hjälp och som känner att de har möjlighet att få prata en stund när livet kör ihop sig, även om det såklart också finns kuratorer så upplever jag att fler tycker att det är lite lättare att prata med skolsköterskan, kanske för att det är mindre uppenbart att man behöver hjälp med sitt inre mående. Önskar att i alla fall att det skulle finnas fler skolsköterskor!

  /Hanna L

  SvaraRadera
 2. Härligt Anna! Låter som ett mycket spännande arbete! Jag är säker på att du skulle passa alldeles utmärkt som skolsköterska.

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentaren hos mig förut idag. Ja jag tyckte nog allt att det skulle gå i rosa allra helst denna månad.
  Ha en jätte bra helg
  Kram Linda

  SvaraRadera
 4. Vilket spännande arbete/uppsats! Skolsköterskan är verkligen jätteviktig. Så synd att inte fler skolor inser att elevvårdsteamet är en viktig del av skolan!

  SvaraRadera
 5. Vad härligt att ni kommer fram till ngt positivt, för man tänker spontant att det är ett tungt ämne. Därför har jag alltid tänkt att jag inte skulle orka jobba som skolsköterska, tror jag skulle ta med alla ungdomar hem.
  Kram Helena

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...