söndag 26 januari 2014

Att vara lite snäll mot sig själv


Något som jag verkligen brukar lyfta fram i samtal med eleverna på skolan det är vikten av att vara snäll mot sig själv. Vi människor ställer ofta helt orimliga krav på både oss själva och på våra medmänniskor. Det är så mycket vi skall. Vi skall ha en bra utbildning, ett bra jobb, hus, bil och prylar. Vi skall vara smala och snygga, vältränade och piffade. Vi skall ha ett rikt socialt liv både på nätet och irl. Vi skall vara lyckliga, kära och ha ett jävligt bra sexliv. 

Och framför allt...Vi skall ha barn som är värda att visa upp för omvärlden. För att ha avlat framgångsrika och lyckliga barn är ju det ultimata beviset på hur lyckade vi själva är. Inte lätt som ungdom att leva upp till de kraven va? Snacka om press...

Ungdomar ställer grymt höga krav på sig själv idag och det är klart att det är vi vuxna som ställer de kraven på dem egentligen. Förstås. Inte rent ut alla gånger kanske, men om inte annat genom det liv vi själva försöker leva. Övervägande antal ungdomar jag träffat är stressade över skolarbetet, de är stressade över att de inte tränar så mycket de borde, att de inte hinner träffa kompisar. De har dåligt samvete om de äter för mycket socker, om de sitter för mycket framför dator eller tv. De har ångest över sin vikt när de är är precis perfekta allihop. Och de är så förlamade av kraven att vara lyckade och perfekta att de inte ens orkar drömma om framtiden. 

Därför lägger jag inte på långa vägar lika mycket av min arbetstid som skolsköterska på att undervisa om hälsosamma levnadsvanor som att lära ut mantrat: Var inte så jäkla hård mot dig själv, slappna av och försök njut av den härliga människa du är så kommer saker och ting lösa sig av sig själv! Var snäll mot dig själv för bövelen, för du är fantastisk!

Det gör mig så grymt ledsen att jag är en del av den vuxenvärld som förmedlar den skeva synen på livet vidare till kommande generationer. Är det verkligen vad vi vill? Att våra barn skall kämpa hela sitt liv för att försöka leva upp till de krav som vi har satt upp och som vi själva inte mäktar med att leva upp till? Varför inte bara låta dem vara lyckliga istället?

Kram på er!

/Anna

9 kommentarer:

 1. Så klok du är och vilken tur att dina elever har just dig som lärare! Varm kram!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet!! Barnen skulle verkligen behöva förstå att man kan inte få allt. det viktigaste är att tycka om sig själv
  då behöver man aldrig sträva efter de andra kraven.
  Kram kram du är nog rätt kvinna på rätt plats.
  Helena

  SvaraRadera
 3. Otroligt bra skrivet!!! Min äldsta går i trean (lågstadiet)och vi försöker alltid stötta och pusha i allt och jag hoppas innerligt att han tar med sig det...
  Det är hemskt att läsa/höra om alla dessa måsten!
  Trevlig kväll
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 4. Du är klok som en bok! Mycket bra reflektion! Kram

  SvaraRadera
 5. Så kloka ord och reflektioner. Visst är det så. Jätteviktiga tankar.

  Sv. Jag tycker inte att Steviasmaken tar över, men det är ju olika hur känslig man är. Är inte alls mycket för bakverk och godsaker nu när jag äter LCHF och 5:2/16:8 men en semla om året vill jag ha och absolut, med den här kosten, inte en "riktig" som blir alldeles för sötsliskig. För mig var den här god, även om den smakade lite för lite mandelmassa. Det går ju att ändra.

  Kram.

  SvaraRadera
 6. Vilken lycka att få ha en sådan skolsköterska i dagens skolmiljö. Jag håller helt med dig, stackars ungdomar och unga vuxna som ännu inte landat i good enough. Härligt heja dig!!!!!
  Stor kram du är guld värd.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 7. Åh, du är ju bara så klok och verkar vara en sådan fantastisk människa! tänk om jag hade haft en sådan fin skolsköterska då hade det inte varit ångestfyllt med skolsköterskebesöken.
  Kram på dig! /Jennifer

  SvaraRadera
 8. Delade denna på min facebook.. Bra skrivet!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...