onsdag 23 november 2011

Lussebullsbak

Med en mamma som är lite under isen får man helt enkelt se till att ordna myset på egen hand...

Häromdagen var det lillebror som roddade ihop pepparkaksbaket och igår chefade finaste lillasyster över lussekattsbaket. Det skall nog bli advetsmysigt här hemma  med till slut trots min alldeles för  ihållande sjuka.  Bästa ungarna man kan önska helt enkelt!

Lussekatter ca 50 st

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
250 gram kesella
1 gram saffran
2 dl strösocker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg
Russin



Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner degspadet med jästen så att den smälter. Tillsätt kesellan, sockret, saltet och saffranet. Arbeta sedan in så mycket mjöl i degen att den släpper från bunkens kanter. Antingen med hjälp av en maskin eller för hand. Täck över degen med handduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader. Själp upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen blank och smidig. Rulla lussekatter, tryck fast russinen, lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och in i mitten av ugnen ca 8 min.

Klart!





4 kommentarer:

  1. Kan du skicka hit dina barn så de kan baka för mig med? Känner mig helt tom på energi just nu. Och jag som ska ha julbord för vänner och bekanta på julafton samt Juldagens kalkonmiddag med traditionella tillbehör för svärmor och svågers familj. Har jag tagit på mig för mycket i år?! Hoppas att batterierna laddas och julstämningen infinner sig med ett par dagar hos mamma och pappa i Säve till helgen.
    Fina katter i alla fall! :) Kram

    SvaraRadera
  2. Då kommer det här med att jag aka gilla Bloggen igen då, men känner mig bara en smuuuuuuuuula mobbad! Jag bakade OCKSÅ!!! Faktiskt ! Men jag nämns ju inte !(:o)

    //bitter o små butter översockal Kalle....(y)

    PS: vill osså vara med .DS

    SvaraRadera
  3. Emma-Li: Ja, det bästa barnen de är mina helt enkelt ;-) Fy vad jobbigt det låter med energilöshet. Har tyvärr inte så mycket över, annars hade jag gärna delat med mig! Lycka till med det! KRAM

    Malin: Jupp!

    Kalle: Sorry... Glömde det! Lovar att ta igen det en annan gång ;-)KRAAAAM

    /Anna

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...