söndag 23 oktober 2011

Kroppkaksbak

Min pappa brukar varje år baka kroppkakor tillsammans med sina systrar. Från början var det min farmor som bakade kroppkakorna (hon var från Blekinge) så för min pappa och mina fastrar är det nostalgi på hög nivå.  I år blev det av olika anledningar inte av så då passade brorsan och jag på att bjuda in oss själva på bakdagen. Alla barnen var också med och de flesta hjälpte till på ett eller annat sätt och som vanligt blev de supergoda.

Här kommer papsens recept på ca 80 kroppkakor:
Potatisdegen
6 kg potatis, den mjöliga sorten
6 ägg
16-18 dl vetemjöl
salt och svartpeppar till potatisdegen, snåla inte
Fyllningen
1 kg rimmat fläsk, färdigskivat, ta bort svålen
1 kg rökt fläsk
5 - 6 gula lökar
malen kryddpeppar
Koka potatisen med skalet, låt svalna, skala och pressa potatisen, dela gärna upp det i två omgångar, annars blir det nästan en väl stor degklump att arbeta med. Arbeta in äggen, mjölet och kryddorna till en bra degkonsistent. Forma degen till en tjock rulle, skär den i jämna bitar.
Tärna fläsket och löken i små tärningar, stek först i stekpanna i omgångar, lägg sedan i en långpanna och in i ungnen, ca 200 grader, krydda med kryddpeppar. färdigställ i långpannan, vänd om i pannan mellan varven, fläsket ska vara välstekt. Låt fläsket svalna innan man går vidare.

Gör en fördjupning i potatisdegen och fyll med det avsvalnande fläsket, "göm" fläsket i potatisen, och gör en platt bulle.
Bullen ska nu kokas i sjudande saltat vatten, använd gärna en stor kastrull så kroppkakorna får gått om utrymme att röra sig i. När så kakorna flyter upp till ytan börjar den bli färdig. Den kan fortfarande vara lite degig i konsistensen, så låt den koka en stund extra. Lägg sedan upp det hela på ett fat, inte på varandra, utan endast i 1 lager.
Till detta serverar vi en bechamelsås, smaksatt med lite senap, salt och peppar, blanchera såsen med en klick smör.  Övriga tillbehör kan vara skirat smör, lingonsylt eller lite kanel.
1 kommentar:

  1. Mumsfillibabba...
    Men skirat smör och lingonsylt går bort.
    Det SKA vara vit sås MED KANEL.
    Kram från faster E

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...