Bakade alternativa saffransbullar i år. Tycker kanske inte att de vanliga är så himla smarriga egentligen. De blir lätt torra och det här med russin i bullar... Uhhhrrr, så otäckt! Men dessa. De var inte av denna värld. SÅ smarriga och redan uppätna nästan allihop! När jag läste receptet först så verkade det lite meckigt, men det var det faktiskt inte. Och resultatet blev som sagt minst sagt YUMMIE!
Saffransbullar ca 40 st
Fördeg:
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 gram saffran
8,5 dl vetemjöl
Deg:
150 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
2 krm salt
5,5-6,5 dl vetemjöl
Fyllning:
250 gram mandelmassa
1 msk vaniljsocker
100 gram runstempererat smör
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Blanda i saffran och sedan vetemjölet (8,5 dl). Knåda till en fin deg. lägg över en duk och låt degen vila i 15-20 minuter. Blanda ihop fyllningen. Blanda i det övriga ingredienserna i fördegen och knåda (gärna med assistent) till degen blivit len, glansig och släpper kanterna på bunken. Dela degen i två delar och kavla ut ca ½ cm tjock platta på lätt mjölat bakbord. Dela upp fyllningen och bred ut den på den kavlade degen. Gör önskad form på bullarna (Jag gjorde vanliga snurror). Lägg bullarna i form och ställ på olåt. Låt jäsa övertäckt i ca 50 min. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min till bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.
Orginalrecept: Roy Fares
Ha en fin dag i snöyran!
/Anna
Mums! Min mamma gör alltid sådanadär goa bullar till jul! Själv har jag inte testat ännu... men kanske i år.
SvaraRaderaHa en fin dag! kram elin